Cambridge Fire Station & Mixed-Use Residential

Parkside Community Fire Station, Cambridge     Client: Stofords/ Grosvenor

The scheme was developed to release value from an existing city fire station in Cambridge on a prominent site overlooking Parker’s Piece to enable a new modern Fire Station to be built. An eight-storey wing created a landmark and provided panoramic views over the Conservation area topped by a 2000 sq ft penthouse apartment. The mixed-use scheme provided 99 apartments arranged in four buildings over and above the new community fire station, district offices, retail, dining and rest area with basement parking (4 apartments were provided to the fire service).

 

The residential development achieved 40% of affordable housing arranged around a central landscaped courtyard. The scheme involved close collaboration with the Cambridgeshire Fire Service and local planning officers and interest groups. Helen was project lead from inception to receipt of planning. Code for sustainable homes level 4.

AJ 100 Awards 2014 Building of the year award 2014- shortlisted

Housing Design Awards 2014 Completed schemes- Shortlisted

Glenn Howells Architects  Role: Associate Director, Project lead from inception. RIBA Stage 0 -4.

Images courtesy of GHA